Slovo ministra – sucho

Zažíváme již třetí zimu po sobě, kdy není mnoho sněhu. Takový průběh zimy není dobrý. Kdyby se mělo opakovat sucho, jaké bylo loni, může nás čekat katastrofální rok. Nejenže by negativně postihlo průmysl kvůli zásobování vodou, zemědělce, kteří by neměli čím zavlažovat, ale mělo by dopad i na zásobování obyvatel pitnou vodou.

Dostáváme se do situace, že třeba měsíc a půl neprší, takže pro zemědělce, občana i pro průmysl se prostě vyčerpají přírodní možnosti, kde vzít vodu. Proto jsme na Ministerstvu zemědělství vytipovali nejvíce ohrožené oblasti, kde by mohly v budoucnu vzniknout nové přehrady jako součást boje se suchem. Konkrétně by to mohlo být u Pěčína na Rychnovsku na řece Zdobnici, ve Vlachovicích na Zlínsku na řece Vláře. Další dvě vodní díla by mohla být u Senomat a Šanova na Rakovnicku.

Není to ale tak, že za příštích deset let se tam začne stavět. Nebude to ani za mého působení, a zřejmě ani za působení mého nástupce. Jde totiž v prvé řadě o to, mít vytipovaná území nějakým způsobem chráněna, případně mít alespoň studii proveditelnosti vodního díla. Jen pro zajímavost, zhruba od 16. století máme největší plochy lesů, ale ve vodních plochách máme deficit.

Zemědělec, 29. února 2016

Tisková zpráva ke stažení ZDE