Zákonné povinnosti při nakládání s přípravky na ochranu rostlin

Zákonné povinnosti profesionálních uživatelů při nakládání s přípravky na ochranu rostlin v České republice, jak v oblasti zemědělství, tak i v jiných odvětvích

Nakládání s přípravky na ochranu rostlin (dále jen „přípravky“ nebo „POR“) je v České republice upraveno evropskými právními předpisy, zákonem o rostlinolékařské péči, prováděcími vyhláškami k tomuto zákonu a dalšími souvisejícími právními předpisy, jejichž přehled je uveden na konci tohoto dokumentu v části „Přehled právních předpisů“.

postřik 3

V těchto právních předpisech jsou stanoveny požadavky, které se týkají zejména:

1. skladování přípravků,
  2. v souladu se „zásadami správné praxe správného použití přípravků v ochraně rostlin“ a dodržení podmínek stanovených v rozhodnutí o povolení a uvedených na označení (etiketě). Jde zejména o:
    a) používání povolených přípravků,
    b) dodržení rozsahu povolení přípravků (použití jen do povolené plodiny, kultury, proti škodlivému organismu, k účelu v souladu s rozhodnutím o povolení),
    c) nepřekročení maximální povolené dávky přípravků,
    d) dodržení podmínek stanovených k ochraně zdrojů pitné vody,
    e) dodržení podmínek stanovených k ochraně necílových organismů tj. včel, zvěře, vodních a další necílových organismů včetně rostlin,
    f) dodržení požadavků na ochranu zdraví lidí (osob provádějících aplikaci POR) včetně ostatních osob (zranitelných skupin obyvatel),
  3. integrované ochrany rostlin,
  4. vedení záznamů o použití přípravků a dalších prostředků na ochranu rostlin,
  5. funkční způsobilosti používaných zařízení pro aplikaci přípravků,
  6. zajištění nakládání s přípravky odborně způsobilými osobami.

Více informací naleznete ZDE